Se on todellinen tunne päivittäisessä elämässämme! Toki en tiedä kumman kompassi on hukassa ja kumpi meistä on kartalla.

Miehelläni todettiin alzheimerin tauti vuonna 2015, toki hänellä on todettu muistihäiriöitä jo vuonna 1995 silloisen työterveyslääkärin tutkimuksessa, itse en ymmärtänyt silloin sanojen merkitystä oli vain huolenani miehen pelkotilat työhön palaamisesta sydäninfarktin jäljiltä.

Siis sinulle lukijani, jos läheiselläsi todetaan jonkin moinen muistiongelma vaadi että, sitä tutkitaan! Lääkityksellä olisi voitu tehdä paljonkin, jos se olisi aloitettu ajoissa.

No nyt mennään näillä mitä on, ihmetellään vuoroin molemmat kumpi meistä on se hoidettava.

 

Taistelun takana oli saada miehelle aika muistitesteihin, lääkäri kysyi tiukkaan sävyyn; Miten te päättelette että miehellänne on muistisairaus?

Elän hänen kanssaan 24/7, varmaan siinä näen hänen hyvät ja huonot hetkensä, sekä unohdukset ja unohtamiset. Saimme vihdoin ajan Laakson sairaalan geriatrian poliklinikalle, lääkäriksemme osui peräti osastonlääkäri, jota mieheni arvostaa ylikaiken edelleen. Lääkäri oli itse ihanuus, niin rauhallinen ja selväsanainen. Lääkärin vastaanottoajat olivat tunnin mittaisia ja hoitajien ajat tunnista puoleentoista. Ensimmäisestä käynnistä lähin muistisairaus oli selviö, lisä tutkimukset kertoivat sen olevan alzheimer. Vielläkin tulee kyynel silmään tätä muistellessa.

 

Kysyin lääkäriltä muistisairauden ja kuulon alenemisen ja muistisairauden yhteen liitymistä, eli vaikuttaako huono kuulo alenevaan muistiin. Kyllä se on ihan mahdollista; Miten tämä tuli mieleenne, miehenne kuulee ihan hyvin? No voi sun, elän edellleen hänen kanssaan 24/7 ja saan huutaa jotta hän reakoi asiaan, televisio huutaa niin että naapuri valittaa. Laitetaan mies jonoon kuulotutkimuksiin, niin saadaan tämäki selväksi.

 

Korvalääkärin jälkeen miehelle kuulokoje jota hän ei suostu käyttämään.

 

Siis minulla on "säkissä" elävä muistisairas mies, joskus on kaikki kävyt hukassa, edelleen näillä mennään.